De FMS in de praktijk – Deel 2
[Door Marc de Jong, fysiotherapeut] En? Heb je nog tijd gehad of genomen om een aantal sporters te testen? Ik ben benieuwd hoe het je vergaan is. Toen ik voor het eerst aan de slag ging met het testen van sporters viel het me toch een beetje tegen. Niet het testen op zich viel mij tegen want, wanneer je de richtlijnen van de FMS en Y balance goed doorleest, dan is dat heel goed te doen. Nee, vooral het vertalen van de testresultaten naar het maken van een individueel oefenprogramma viel me toch behoorlijk tegen.
Om hier meer inzicht in te krijgen heb ik vele uren besteed aan het bestuderen van het Movement boek van Gray Cook, de website www.functionalmovement.com, de website www.move2perform.com en de website www.philplisky.com. Daarnaast heb ik veel tijd gestoken in het teruglezen van de syllabi van de FMS cursussen die ik bij HumanMotion had gevolgd en heb ik regelmatig overleg gehad met mijn collega’s die dezelfde cursussen hadden gevolgd.
Deze bronnen hebben mij erg geholpen om de vertaalslag te maken. Naast naslagwerk raadplegen is het van belang om veel sporters te testen en dus veel oefenschema’s te maken. In het begin zal je dit veel tijd kosten, maar wanneer je er meer ervaring mee hebt zal je merken dat het steeds sneller en beter gaat. Je wordt namelijk niet alleen beter in het screenen en testen, maar ook beter en sneller in het leggen van verbanden tussen de uitslagen van de testen en de voor die sporter noodzakelijke oefeningen. Geef de moed dus niet op maar zet door! Je zult merken dat het vruchten gaat afwerpen.
De titel van mijn blog is weliswaar “FMS in de praktijk” maar ik wil het nu toch graag wat breder trekken. Mijn uiteindelijke passie ligt bij het voorkomen van (overbelasting) blessures. Om hier invloed op te kunnen uitoefenen heb je met de FMS al een uitstekend instrument in handen. Maar dan ben je er nog niet. Er zijn namelijk meerdere factoren om rekening mee te houden én er zijn meerdere testen die een voorspellend karakter hebben bij het voorkomen van (overbelasting) blessures.
Eén van die testen is de Y balance test. De Y balance test is, naast de FMS en de SFMA, een integraal onderdeel van Functional Movement Systems en is ook gemakkelijk uit te voeren. Het geeft een duidelijk inzicht in het risico op een (overbelasting) blessure omdat het o.a. de functionele symmetrie aangeeft van de sporter. Het uitvoeren van de Y balance test samen met de FMS geeft een beter inzicht in het blessurerisico dan de testen apart (klik hier).
Gecombineerd met de FMS geeft de Y balance je dus een accuraat beeld over het blessurerisico van jouw sporter(s). Daarnaast hebben deze testen nog een groot ander voordeel. Je kunt ze namelijk ook goed inzetten bij:
Mijn advies:
Blijf doorzetten! Test zoveel mogelijk sporters en maak aan de hand van de testen altijd een individueel oefenschema. Gebruik niet meer dan vijf oefeningen hiervoor en leg de sporter uit waarom ze het moeten uitvoeren.
Wanneer sporters slecht testen op de FMS en/of Y balance, laat ze dan na vier weken weer terug komen om opnieuw te testen. Indien mogelijk laat je ze wekelijks in je praktijk komen om de oefeningen te doen. Zodoende houd je ze onder controle en heb je de mogelijkheid om ze goed “op te voeden” in het systeem. Succes verzekerd!
–> Alle cursussen van Functional Movement in Europa zijn te volgen via www.humanmotion.nl
Marc de Jong is meer dan 20 jaar fysiotherapeut en mede-eigenaar van MTC Fysiotherapie in Zeist. Daarnaast is Marc internationaal gecertificeerd kracht- en conditietrainer (CSCS) en is als zodanig verbonden aan diverse sportclubs en individuele sporters. Marc is tevens algemeen directeur van Het Fitte Team b.v. Deze organisatie geeft het unieke online blessurepreventieplatform De Fitte Sporter uit.