aanmelden nieuwsbrief

Een cursus in functionele diagnostiek en training

Een wereldwijde bekende chiropractor en revalidatie specialist komt naar Nederland. Eén die veel invloed heeft in de principes binnen de (sport) fysiotherapie en revalidatie. Craig Liebenson geeft zijn cursus ‘Faulty Movement Patterns’ tijdens de Functional Movement Summit 2013 in oktober. Een cursus die de basisprincipes uitlegt van functioneel onderzoek en training. In de cursus richt Liebenson zich in eerste instantie op de functionele eigenschappen van het bewegingsapparaat en niet op de behandeling van pijn. Maar wat is er zo uniek aan dit functionele paradigma? In een serie van zes blogs gaan we dieper in op het onderwerp van functionele diagnostiek en waarom dit voor een grote verandering heeft gezorgd binnen de klinische(sport) revalidatie.

Craig Liebenson is een pionier vanaf het begin van zijn carrière en zet zich continu in voor onderzoek op het gebied van functionele diagnostiek en musculoskeletale revalidatie. Om antwoord te kunnen geven op de vraag wat deze functionele paradigma zo uniek maakt, moeten we allereerst het verschil weten tussen de benadering van functionele en structurele pathologie van het motorische systeem. In deze eerste blog een korte introductie.

Verschil tussen functionele en structurele pathologie
Traditionele biomedische modellen uit de orthopedie en neurologie hebben teveel nadruk gelegd op structurele pathologie. Dit heeft in de afgelopen jaren wereldwijd geleid tot een teveel aan diagnostische testen, ‘overbehandeling’, medicatie en ook operaties. Uit onderzoek blijkt echter dat meestal niet de ‘permanente’ structurele laesies de veroorzaker zijn van pijn, maar de functionele veranderingen in het motorisch systeem. Craig Liebenson Faulty Movement Course Human Motion

Gelukkig heeft er een verschuiving plaatsgevonden en worden er steeds meer behandelingen gebaseerd op een functionele benadering van het bewegingsapparaat. Hierbij wordt gekeken naar de disfunctie van het motorische systeem. We willen niet alleen wat te weten komen over de pijn van de patiënten, maar ook hoe het hun activiteiten beperkt. Functieverlies in hobby, werk en sport is voor patiënten vaak erger dan de pijn. Een interessante benadering die tevens ook heel logisch klinkt. 

In het functionele paradigma wordt dus een onderscheid gemaakt tussen pijn en disfunctie. Het uiteindelijke doel van de behandeling is terugkeer op activiteitenniveau en in eerste instantie geen pijnverlichting. Hoewel deze vaak hand in hand gaan. 

Functionele diagnostiek is bepalend voor de therapie, zelfs wanneer de ‘diagnose’ niet duidelijk is. Door doelen te stellen, stimuleer je de eigen verantwoording van de patiënt. De patiënt is daardoor eerder geneigd om te werken aan terugkeer op een activiteitenniveau die hij of zij gewend is en bepaald daarmee het succes van de therapie. 

Cursus Faulty Movement Patterns 
Craig Liebenson geeft tijdens zijn basiscursus ‘Faulty Movement Patterns’ inzicht in behandeling en training gebaseerd op functionele eigenschappen van het bewegingsapparaat en veel minder op structurele pathologie. Er zijn geen protocollen, slechts principes die als handvatten gebruikt kunnen worden om gewoontes van patiënten individueel te bekijken. De cursus:

  • Is interactief en oplossingsgericht;
  • Begint met een eenvoudige bewegingsscreening
  • Maakt onderscheid tussen pijn en disfunctie
  • Worden ‘go to’ bewegingen gebruikt om disfuncties te faciliteren. 

Faulty Movement Patterns is de aanvangscursus, en legt een basis voor vervolgprogramma’s binnen het kader van functioneel onderzoek als ‘rehab of the athlete – from the ground up’ en van ‘Rehab continuüm – stability to performance from head to toe’.  In een volgende blog zullen we verder ingaan op de belangrijkheid van functionele diagnostiek bij (chronische) rugklachten. 

 

HumanMotion denkt in beweging en is in beweging! Wij geven seminars en cursussen op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen op training- en gezondheidsgebied. Meer weten? Kijk op onze website voor een overzicht van onze producten en diensten of stuur een mail naar info@humanmotion.nl.


Geplaatst op 08-08-2013 in Inspiratie