aanmelden nieuwsbrief

De FMS in de praktijk (1)

[Door Marc de Jong, fysiotherapeut] Toen ik ongeveer 8 jaar geleden voor het eerst werd geconfronteerd met de Functional Movement Screen™ hadden nog zeer weinig collega’s hiervan gehoord. Nu is dat een heel ander verhaal. Steeds meer collega’s hebben de cursussen bij Human Motion gevolgd en zijn steeds meer sporters aan het testen. Ook in de wetenschappelijke wereld en bij sportartsen is de FMS steeds meer bekend. Dat was 5 jaar geleden wel anders. Ik kan me nog herinneren dat ik, samen met een bevriende uitgever, een bezoek bracht aan de sportarts van een betaald voetbalclub. Wij hebben destijds de voordelen van de FMS uitgelegd maar helaas zijn we destijds niet tot overeenstemming kunnen komen. Laatst hoorde ik dat diezelfde sportarts nu onderzoek doet naar toepassing van de FMS binnen het (betaalde) voetbal. Een goede ontwikkeling!

In deze en volgende columns wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om jullie te adviseren over het implementeren van de FMS in je praktijk / organisatie. Wij hebben hier in het begin aardig mee ‘geworsteld’ en tijdens gesprekken met (potentiele) deelnemers van het online blessurepreventieplatform De Fitte Sporter kwam deze vraag regelmatig naar voren. Voor meer informatie over De Fitte Sporter verwijs ik je graag naar www.defittesporter.nl

Wat is het en wat kan ik er mee?
Zoals velen van jullie wel weten is de FMS ontwikkeld in de VS door Gray Cook cs. De FMS is een screeningtool en kan worden gebruikt om de kwaliteit van beweegpatronen van mensen te beoordelen. Als zodanig is het een gemakkelijk uit te voeren screening die je een goed inzicht kan geven in de kwaliteit van de beweegpatronen en de mate van asymmetrieën. Maar, wanneer je dit weet dan ben je er nog niet.

In de ogen van Cook cs zijn de beweegpatronen de basis van de zogenaamde Performance Pyramid. Dit is een piramide die bedoeld is om menselijk bewegen en –beweegpatronen te visualiseren en bestaat uit drie rechthoekige pijlers.

  • De eerste rechthoekige pijler is het fundament en geeft aan in hoeverre de persoon basisbeweegpatronen zoals squatten, lungen en uitstappen beheerst.
  • De tweede rechthoekige pijler geeft de fysieke prestaties van de persoon weer. We kijken hierbij hoe efficiënt de persoon kan bewegen en willen weten hoe goed (of slecht) hij is op de onderdelen kracht, power, uithoudingsvermogen etc. Het betreft dus algemene fysieke parameters.
  • De derde rechthoekige pijler geeft de functionele vaardigheden van deze persoon weer. Nu willen we de specifieke fysieke vaardigheden weten. Specifiek op het gebied van deze persoon i.r.t. zijn sport en / of beroep.

 

Wanneer je de beste opbouw van een sporter ziet in de vorm van deze piramide dan zal je eerst inzicht moeten hebben in de basis. Dit is de eerste pijler en daarom starten wij altijd met het testen/screenen van de volgende onderdelen:

  1. Lengte in stand
  2. Lengte in zit (alleen bij kinderen)
  3. Lichaamsgewicht
  4. Vetpercentage en vetvrije massa
  5. De Functional Movement Screen
  6. De Y balance test

 

Op basis van deze 6 testen heb je een goed inzicht in de basis van de piramide van deze sporter. Om de basis van de piramide zo optimaal mogelijk te krijgen zal je goed inzicht moeten hebben in de normen. Zoek dus de normen op die bij deze persoon  / sport van deze leeftijd normaal zijn en vergelijk de normen met de uitkomsten van de testen.

Gray Cooks Performance PyramidOm mindere periodes door bijv. ziekte / stress ets. op te kunnen vangen moet de basis van de piramide wat breder zijn dan normaal. Dit houdt is dat je de normen voor deze persoon wat moet oprekken. Wanneer bijv. de norm is om 14 punten te halen op de FMS dan maak je hier 16 punten van. Op deze manier heeft de sporter altijd wat over en is de neiging om terug te vallen of erger, geblesseerd te raken minder aanwezig. Je creëert op deze manier een soort ‘bufferzone’.

Mijn advies:

Nodig een trainer van een sportploeg uit die je al kent en zeg dat je graag aan de slag wilt met blessurepreventie. Je wilt graag voorkomen dat er klachten gaan ontstaan om zodoende de sporter de gelegenheid te geven om alles uit zijn sportcarrière te halen. Immers, wanneer de sporter niet geblesseerd is valt deze ook niet steeds terug in de ontwikkeling. Als tweede kan je er op deze manier voor zorgen om steeds een fitte selectie te behouden. Dit heeft als voordeel voor de trainer dat hij vaker met fitte spelers kan trainen. En dit heeft weer positieve gevolgen voor de prestaties.

 

Koop een FMS en Y balance testkit. Koop ook een weegschaal, een vetpercentage meter en een lengtemeter en ga veel sporters testen. En, wanneer je hem nog niet hebt, koop het boek van Gray Cook cs - Movement.

Succes en tot de volgende keer.

 

Marc de Jong is meer dan 20 jaar fysiotherapeut en mede-eigenaar van MTC Fysiotherapie in Zeist. Daarnaast is Marc internationaal gecertificeerd kracht- en conditietrainer (CSCS) en is als zodanig verbonden aan diverse sportclubs en individuele sporters. Marc is tevens algemeen directeur van Het Fitte Team b.v. Deze organisatie  geeft het unieke online blessurepreventieplatform De Fitte Sporter uit (www.defittesporter.nl).

 


Related to seminar category: Functional Movement Screen - Level 1
Geplaatst op 25-05-2014 in Inspiratie